Катарактата – естествен процес, свързан с остаряването

Катарактата е главна причина за загуба на зрението с възрастта. 50% от хората на 80 години имат или вече са оперирани от катаракта. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото.
Тази леща, разположена зад ириса, действа подобно на фотоапарат – фокусира светлинните образи върху ретината, която изпраща сигнали към мозъка.
Човешката леща е възможно да се замъгли до такава степен, че да попречи на светлината и образите да достигнат до ретината.
Катарактата може да бъде причината, поради която образите да изглеждат размазани, ярките цветове да ни се струват овехтели или зрението през нощта да стане изключително трудно. Ако бифокалните лещи или очила вече не помагат, възможно е катарактата да бъде причината за това неудобство.

picЗрението при наличие на катаракта може да бъде описано като гледане през застаряло, потъмняло перде, ето защо много често тя е наричана „старческо перде”. Но катарактата не е слой върху окото, поради което нито диета, нито лазерна интервенция може да я премахне. Катарактата не може да бъде предотвратена. Наранявания на окото, определени заболявания, дори някои лекарствени продукти биха могли да причинят това замъгляване, но най-честата причина за възникването на катаракта е съвсем естествена – процесът на остаряване.