Обичайни проблеми със зрението:

 • Миопия (късогледство)
  Хора, страдащи от късогледство, могат да виждат добре близки предмети, но изпитват затруднения да виждат добре надалеч. Късогледството често е причинено от прекалено дълго око, при което светлината се фокусира пред ретината.
 • Хиперметропия (далекогледство)
  Далекогледите хора могат да виждат добре надалеч, но им е трудно да виждат близки обекти. Далекогледството най-често се дължи на по-късо око, при което светлината се фокусира зад ретината.
 • Пресбиопия
  Пресбиопията е състояние, свързано с възрастта (след 40 г.), при което близките обекти се виждат размазани. Това състояние се причинява от постепенната загуба на еластичност на естествената вътреочна леща и заобикалящите я мускули.
 • Астигматизъм
  Понякога повърхността на роговицата има по-издължена форма, по-плоска на места и по-изкривена на други места. Тази често срещана неравномерност, наричана още „роговичен астигматизъм”, причинява виждането на замъглени и разкривени образи. Това се случва, тъй като светлинните лъчи не се фокусират само върху една точка и по този начин предотвратяват получаването на ясен образ.
  Пациенти, имащи катаракта и страдащи от пресбиопия, миопия, хиперметропия или астигматизъм, отново могат да виждат добре: само с една кратка операция може да им бъде премахната катарактата и чрез поставянето на подходяща леща могат да се отстранят горепосочените аномалии.
  Това означава, че Вие може да възвърнете ясното си зрение с ограничена или никаква нужда от очила или контактни лещи.