Какво представлява вътреочната леща (ВОЛ)?

Вътреочната леща (ВОЛ) е изкуствена леща, която се имплантира в окото по време на операцията на катаракта.
Традиционният метод за операция на катаракта включва монофокална леща. Този вид ВОЛ е много подходяща за възстановяване на функционалното зрение за далеч.
Тази леща обаче не премахва нуждата от носене на очила за виждане наблизо, нито пък необходимостта от очила или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващ астигматизъм.
Постиженията в технологията през последните години са впечатляващи – новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и надалеч без помощта на очила допълнително да бъдат коригирани някои аномалии на очите Ви като астигматизъм, късогледство и далекогледство.

Трите главни категории лещи, с които се работи, са следните:

  • Монофокални лещи
  • Мултифокални лещи
  • Лещи, коригиращи астигматизъм
  • Мултифокалните торични лещи

 

Увреждане от светлината

Някои лещи имат предимство пред традиционните лещи, защото освен UV филтър те притежават и допълнителен филтър за синята светлина и по този начин защитават ретината – както го прави естествената леща – от вредните сини светлинни лъчи.
С отстраняването на естествената леща по време на операцията от катаракта окото е лишено от своя естествен защитен филтър и не би трябвало да бъде оставено да се излага без защита на вредните ефекти на синята светлина. Тези сини лъчи са част от спектъра на дневната светлина, а така също се съдържат и в изкуствени светлинни източници като халогенните и флуоресцентните лампи, студийните прожектори, светкавиците, солариумните лампи и т. н.