Коя е най-подходящата леща за Вас?
Подходящата за Вас леща зависи от състоянието на очите Ви, както и от желанието Ви да бъдете изцяло независими от очила. Вашият лекуващ лекар ще Ви обясни подробно за всяка от възможностите и ще Ви уведоми какво може да очаквате от различните лещи. Катарактата може драстично да промени начина Ви на виждане и стила Ви на живот.
С новаторската технология на вътреочните лещи това може да се предотврати. Само с една лесна процедура може да премахнете мъглата и да видите нещата и хората, които обичате. Цветовете могат отново да изглеждат наситени и ярки и всичко, което виждате, може да бъде ясно фокусирано.

Кое е най-доброто време за премахване на катаракта?
Много хора вярват, че е най-добре катарактата да „узрее”, непосред­ствено преди да бъде премахната. Това обаче вече не е така.
В днешно време операцията на катаракта е рутинна процедура, която може да бъде извършена веднага, щом почувствате, че катарактата започва да пречи на начина Ви на живот.

Какво може да стане, ако катарактата не се премахне?
С напредване на времето замъглените участъци от вътреочната леща могат да се увеличат и да станат по-плътни, по този начин влошавайки зрението. Този процес може да отнеме няколко месеца, а дори и много години. В най-лошия случай цялата вътреочна леща може да потъмнее.

Как мога да знам коя леща е най-добра за мен?
Няма универсална леща, която да има еднакво действие върху всеки. Единствено Вашият офталмолог може да определи най-подходящата леща за Вас. Резултатите сочат, че пациенти, избрали мултифокална леща пред монофокална, са по-доволни от качеството на живота си.

Може ли катарактата да се появи отново?
Веднъж премахната, катарактата не може да се появи отново. Възможно е обаче след време пациентите да се оплакват отново от замъглено зрение. Това състояние е известно като вторична катаракта. Третирането му е бързо и лесно – чрез извършването на кратка лазерна процедура. Множеството клинични проучвания на вътреочните лещи показват, че тази вероятност е минимална.

Кой може да извършва операция на катаракта?
Единствено офталмолози, които са специално обучени за очни операции, могат да извършват операция за премахване на катаракта.

До каква степен е успешна операцията за премахване на катаракта?
Катаракталната хирургия има като цяло степен на успеваемост от 98% и повече. Постоянни постижения и подобрения в технологиите и хирургическите инструменти позволяват процедурата да бъде изключително сигурна и надеждна. Като цяло операцията на катаракта е сравнително лесна и технологично напреднала процедура, която причинява лек дискомфорт, отнема само няколко часа и се извършва с местна упойка.